Zijn wasbare luiers iets voor jullie?

Hebben jullie een kleintje (of krijgen jullie er binnenkort een) en twijfelen jullie over wasbare luiers? Heel begrijpelijk, want er rusten veel vooroordelen op. Is dat niet super vies? Zit de poep dan niet overal? Hoe zit het met dagjes weg gaan, etc.? Gelukkig is er tegenwoordig op internet heel veel informatie te vinden over wasbare luiers, en zijn ze bovendien een stuk makkelijker (en schoner!) in gebruik dan jaren geleden. De beelden die mensen hebben van 20 à 30 jaar geleden zijn niet meer te vergelijken met de exemplaren van nu.

Wat kosten goede wasbare luiers?

Als je elke dag normale luiers gebruikt dan kost je dat op jaarbasis een flink vermogen. Je hebt er immers zo’n 6 per dag nodig, en dat dag in dag uit. Het gebruik van wasbare luiers is stukken goedkoper, hoewel je er wel een investering voor moet doen. Ze zijn namelijk doorgaans met de hand gemaakt, en ze kosten ongeveer € 25,- per stuk. Aangezien je er minstens een stuk of 8 nodig hebt kost dat je als je ermee wilt starten dus zo’n € 200,-. Best veel zou je denken, maar een gemiddeld gezin geeft op jaarbasis natuurlijk vele malen meer uit aan luiers. Bovendien kun je deze natuurlijk gewoon nog een keer gebruiken als je een tweede en zelfs derde kindje krijgt.

De leuke printjes op luiers

Normale luiers kun je in vele leuke dessins kopen, maar wasbare luiers zijn pas echt hip! Aangezien deze van stof zijn gemaakt heb je de keuze uit een super groot assortiment aan printjes in alle kleuren en stijlen. Het is bijna een normaal kledingstuk geworden, zoveel keus is er! Super leuk om je kindje daar op een warme zomerdag in rond zien te lopen. En het leuke is, deze luiers zijn er ook in hele lichte kleuren en printjes, wat maar wil zeggen dat het heus gemakkelijk is om ze schoon te krijgen in de was. Anders zou iedereen namelijk voor donkerdere kleuren gaan, denk je niet?

Hoe gebruik je stoffen luiers?

Vind je het idee heel leuk, maar heb je geen idee hoe je wasbare luiers gebruikt? Dit is heel erg makkelijk! Je koopt er namelijk speciale inlegvellen in (die natuurlijk vele malen goedkoper zijn dan wegwerpluiers) en deze leg je op de stoffen luier. Deze inlegvellen vangen de poep op, terwijl de plas er doorheen in de stof trekt. Als je de luier verschoont maak je hem open, en gooi je in één beweging het vel met de poep en schoonmaakdoekjes weg. De luier zelf gooi je in een afgesloten wasmand, en elke dag (of elke 2 dagen) gooi je de hele set in een speciale waszak in de wasmachine.

Wasbare luiers | Billenboetiek.nl.

Hoe was je stoffen luiers?

Het is belangrijk dat wasbare luiers op hoge temperatuur wast, oftewel het liefst op 60 graden. Zo zorg je ervoor dat alle bacteriën dood zijn. Het beste kies je voor een wasprogramma dat de was eerst spoelt en daarna pas op hoge temperaturen wast. Zo zorg je ervoor dat het ergste vuil al weg is voordat het wassen begint. Vervolgens hang je de luiers aan een waslijn (liefst 2 lijntjes tegelijk per luier) en daarna vouw je ze op en leg je ze terug in de kast.

Facebook
Twitter
Pinterest