Hoe herken je hoogbegaafdheid bij een kind?

pexels-cottonbro-4709285

Hoogbegaafdheid is iets waaruit blijkt dat een persoon op jongere leeftijd al veel verder is dan leeftijdsgenoten op mentaal vlak. Hoe herken je hoogbegaafdheid en wat komt er allemaal bij kijken? In dit blog proberen we je antwoord op deze vraag te geven en hopelijk is het hierna wat duidelijker. Het is belangrijk dat er begrip komt voor dit onderwerp omdat er nog heel veel onduidelijkheid heerst op dit vlak.

Hoe kan je het herkennen

Hoogbegaafdheid is iets wat je op jonge leeftijd al kunt constateren simpelweg omdat het kind een stuk verder en intelligenter is dan leeftijdsgenoten. De constatatie wordt dus vaak al gedaan op school door een juf of meester van het kind. Door middel van een hoogbegaafd test kan er dan gekeken worden of deze constatatie juist is. Je kan hoogbegaafdheid herkennen als het kind zich anders gedraagt dan andere kinderen en al een stuk meer kennis heeft of dingen sneller begrijpt. Het kind heeft moeite met aansluiting vinden bij leeftijdsgenoten omdat het kind mentaal al een stuk verder is.

Wat komt er allemaal bij kijken?

Hoogbegaafdheid is natuurlijk iets moois want je hebt een intelligent kind, alleen elke medaille heeft een keerzijde dus ook hoogbegaafdheid. De keerzijde van de medaille is dat het kind een zware jeugd tegemoet kan gaan, hieronder hebben we een paar redenen hiervoor op een rijtje gezet. 

Eenzaamheid

Het kind is verder dan zijn of haar leeftijdsgenoten hierdoor kan het voorkomen dat de aansluiting een stuk stroever verloopt dan zou moeten. De kinderen van de eigen leeftijd zijn te kinderachtig voor het hoogbegaafde kind. En de oudere kinderen staan niet vaak open voor een jonger speelmaatje omdat dat nou eenmaal zo werkt. Hierdoor kan een hoogbegaafd kind zich dus snel af gaan sluiten van de rest en dus bewust kiezen voor een eenzaam bestaan op school.

Autisme stempel

Juist omdat het kind dus moeite heeft met aansluiting en voor zijn leeftijd heel precies werkt etc. Komt het best vaak voor dat buitenstaanders het kind snel de stempel ander of autistisch geven. Dit simpelweg omdat het kind verder is dan de kinderen uit zijn of haar leeftijdscategorie. Dit is zowel voor het kind als de ouders van het kind natuurlijk niet leuk om te horen.

Voor meer info over hoogbegaafdheid kijk dan even op Gifted people. 

Facebook
Twitter
Pinterest