Gele tanden: dit is de oorzaak en zo kom je ervan af

the-humble-co-cADflhZzgyo-unsplash

Bijna iedereen heeft wel eens last gehad van gele tanden. Er zijn veel redenen waarom tanden vlekkerig kunnen worden, maar het goede nieuws is dat er ook genoeg manieren zijn om weer wittere tanden te krijgen. In dit artikel bespreken we de meest voorkomende oorzaken van gele tanden en geven we praktische tips voor hoe u een stralende lach kunt krijgen.

Belangrijkste oorzaken voor gele tanden

Er zijn vele redenen waarom tanden vlekkerig kunnen worden, maar de meest voorkomende redenen zijn te wijten aan voeding, roken en drinken. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen gele tanden krijgen is hun dieet. Eten en drinken met veel suiker en zuur kan ervoor zorgen dat het tandglazuur afslijt, wat leidt tot verkleuring. Een andere veel voorkomende reden voor gele tanden is roken, dat niet alleen vlekken maakt op de tanden, maar ook bijdraagt aan tandvleesaandoeningen en mondkanker. Alcoholgebruik is tot slot een belangrijke factor bij het vergelen van tanden. Overmatig alcoholgebruik verhoogt de productie van maagzuur, wat het glazuur kan aantasten en de tanden vatbaarder maakt voor vlekken door eten en drinken. Het veroorzaakt ook een droge mond, waardoor de speekselproductie afneemt, wat vlekken in de hand werkt, omdat speeksel normaal gesproken bacteriën wegspoelt. Bovendien bevat alcohol tannines, stoffen die een donker residu achterlaten op het oppervlak van de tanden. 

Hoe voorkom je gele tanden?

Helaas zijn er weinig manieren om dit soort verkleuringen terug te draaien of te voorkomen. Het belangrijkste is dat u zo mogelijk minder alcohol drinkt, rookt en een dieet met zo min mogelijk suiker en zuur aanhoudt. Daarnaast is het belangrijk dat u uw tanden tweemaal per dag poetst met een fluoridetandpasta. Veel water drinken gedurende de dag kan ook helpen om de tannines weg te spoelen die mogelijk zijn achtergebleven na het drinken van alcohol, evenals etensresten die kunnen leiden tot verdere verkleuring van de tanden. Daarnaast helpt dagelijks flossen bij het verwijderen van tandplak, dat verkleuring door drinken kan verergeren. 

Professionele tandenbleek behandeling

Professionele tandbleekbehandelingen zijn een van de meest effectieve manieren om je tanden te bleken. Tijdens deze behandeling wordt een gel aangebracht op het oppervlak van je tanden, die vervolgens wordt geactiveerd met een speciale lamp. De lamp activeert de peroxide in de gel en versnelt het bleekproces waardoor je binnen een paar sessies resultaat kunt zien. Bovendien kan je tandarts ervoor zorgen dat dit proces zo comfortabel mogelijk verloopt door gebruik te maken van desensibiliserende middelen. Hierdoor worden gevoeligheidsklachten voorkomen. Tussendoor kun je ook altijd vragen om pauzes als je tijd nodig hebt om bij te komen of als je last krijgt van irritatie of andere ongemakken.

Over-the-counter witmakende producten

Over-the-counter witmakende producten zoals strips, ragers en bleekbakjes zijn ook goedkoop, gemakkelijk verkrijgbaar en relatief veilig te gebruiken. Tandstrips bevatten meestal peroxidegel die over het oppervlak van de tanden moet worden geplaatst en daar meerdere uren moeten blijven zitten voordat ze verwijderd worden. Bleekbakjes bevatten doorgaans witte poeder dat gemengd moet worden met water om een gel te creëren die op de tandoppervlakken kan worden aangebracht; vaker wel dan niet, is waterstofperoxide of carbamideperoxide als ingrediënt toegevoegd aan het poeder, wat helpt bij het verhelderende effect. Voor optimale resultaten is vier tot twaalf weken continu gebruik nodig voordat duidelijk verschil merkbaar is in het witmakingsproces

Het belangrijkste bij elke methode die u kiest om wittere, stralende lach te bereiken, is consistentie en bescherming: poets tweemaal per dag met fluoridetandpasta; flos dagelijks; verminder alcoholgebruik en roken; drink veel water; voorkom voedsel dat rijk is aan suiker en zuren; neem regelmatig contact op met uw tandarts.

Facebook
Twitter
Pinterest