Alles wat je moet weten over hoorbatterijen

jd-mason-cKT0oJL9vMI-unsplash

Hoorbatterijen kun je herkennen aan 4 verschillende kleuren, te weten geel, oranje, bruin en blauw. Naast de kleuraanduiding kun je hoorbatterijen ook herkennen aan typenummers, te weten type 10, type 13, type 312 en type 675. Voordat je nieuwe hoorbatterijen gaat aanschaffen is het belangrijk dat je precies weet welke hoorbatterijen je nodig hebt in jouw hoortoestel. Ben je nog niet bekend met hoorbatterijen? Dan leggen we je graag uit wat je erover zou moeten weten.

De werking van hoorbatterijen

Hoorbatterijen reageren met lucht, dit in tegenstelling tot gewone batterijen die je in veel andere apparaten ziet. Wanneer je de luchtdichte strip van de hoorbatterij verwijdert, worden de hoorbatterijen geactiveerd. Vervolgens kan het wel even duren voordat de batterij op volledige spanning is. Veel mensen doen de batterijen meteen in hun hoortoestel wanneer zij de strip verwijdert hebben. Echter is het verstandiger om tussen het verwijderen van de strip en het plaatsen van de batterij zo’n 5 minuten te wachten. Je kunt hiermee namelijk de levensduur van de batterij verlengen.

De levensduur van hoorbatterijen

De levensduur van een hoortoestel batterij hangt af van de grootte van het hoortoestel en hoe vaak je jouw hoortoestel gebruikt. We nemen als voorbeeld de hoorbatterij type 13. Als je jouw hoortoestel 14 uur per dag gebruikt, dan kun je zo’n 10 tot 14 dagen met de batterij doen. De hoorbatterij type 312 heeft een levensduur van ongeveer 7 dagen. Zoals we net al hebben aangegeven is het belangrijk dat je even wacht met het plaatsen van de batterij in het hoortoestel wanneer je de luchtstrip verwijdert hebt. Hiermee verleng je de levensduur. Houdt er ook rekening mee dat je de strip niet meer kunt terugplakken wanneer deze eenmaal verwijderd is. De batterij is dan namelijk al geactiveerd. 

Wanneer je de hoorbatterij moet vervangen

Als je merkt dat jouw hoorbatterij minder goed werkt, dan is de kans groot dat de batterij leeg is en je deze moet vervangen. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat het hoortoestel defect is en daardoor niet meer werkt. Er is een speciale tester waarmee je kunt meten of jouw hoorbatterij nog stroom geeft. Komt er een piep uit jouw hoortoestel? Ook dan is de kans groot dat de batterij leeg is. 

Hoorbatterijen bewaren

Het is altijd handig om hoorbatterijen op voorraad te hebben. Zo kom je namelijk nooit zonder te zitten. Belangrijk is het wel dat je de batterijen op kamertemperatuur bewaart. Wanneer je de batterijen op een warme plek bewaart heeft dit een negatieve impact op de levensduur ervan. Bovendien is het ook beter om de batterijen in een speciaal daarvoor gemaakte opbergdoos te bewaren. Stop ze vooral niet jos in een broekzak of jaszak.

Facebook
Twitter
Pinterest