Wanneer kan een expatpsycholoog mij helpen?

mark-williams-5hvWQ5Xuji4-unsplash

In 2022 zijn er ongeveer 180.000 mensen geëmigreerd naar een ander land. [1] We noemen deze personen ook wel expats wanneer ze tijdelijk of definitief in het buitenland wonen en werken. Ben je zelf een expat? Of zit je erover na te denken om naar een ander land te emigreren? Je komt terecht in een hele nieuwe omgeving; nieuwe mensen, een nieuwe cultuur en nieuw werk. Eigenlijk is alles nieuw. Het kan dus best voorkomen dat je je draai niet vindt of het lastig vindt om te aarden. Maar gelukkig is daar de expatpsycholoog

Deze professional heeft zich in dezelfde situatie bevonden als jij en weet precies hoe je de zogenaamde ‘expat blues’ kunt voorkomen.

Wat zijn expat blues?

Wist je dat expats een groter risico lopen op het ontwikkelen van psychische problemen? Hier is zelfs een term voor bedacht: de expat blues. Wanneer je zelf een expat bent, heb je vast weleens van deze term gehoord. Zo niet, dan leggen wij het nog een keertje voor je uit. 

Als we het hebben over expat blues bedoelen we de psychische problemen waar expats mee te maken krijgen. Van tevoren wordt emigreren als een groot avontuur gezien; het is vaak een droom die in vervulling komt. Toch blijkt het niet altijd rozengeur en maneschijn te zijn. Het is lastig om te aarden, alles is nieuw en je mist je vrienden en familie. En hierdoor kunnen psychische problemen ontstaan, zoals:

  • Stress
  • Gebrek aan zelfvertrouwen
  • Piekeren
  • Eetproblemen
  • Angsten
  • Somberheid
  • Depressie

Wat is een expatpsycholoog?

Expats kunnen dus te maken krijgen met psychische problemen na een emigratie naar een ander land. Wanneer je hulp zoekt, kom je terecht bij een expatpsycholoog. Deze psycholoog heeft zelf ervaring met emigratie en alles wat hierbij komt kijken; dus ook alle uitdagingen en mindere kanten. Hierdoor kan hij/zij je beter helpen dan een ‘gewone’ psycholoog. Natuurlijk heeft een expatpsycholoog ook een universitaire opleiding afgerond en heeft een NIP- en/of BIG-registratie. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de bekwaamheid van de psycholoog.

Waar kan een expatpsycholoog bij helpen?

Een expatpsycholoog van Psycholoog Wereldwijd kan helpen bij verschillende uitdagingen na emigratie. Dus voel je je bijvoorbeeld eenzaam en mis je je familie heel erg? Of ervaar je heel veel stress en spanning omdat het leven heel anders is dan in Nederland? Tijdens een behandeling bij een expatpsycholoog leer je omgaan met je heimwee en krijg je tips over het opbouwen van een nieuwe routine.

Facebook
Twitter
Pinterest